Den nye app Mit Digitale Selvforsvar fra Forbrugerrådet Tænk blev allerede de to første uger downloadet af 10.000 danske brugere.
App’en skal advare forbrugerne om bl.a. svindelmails i omløb. Brugerne har også selv mulighed for at tippe om svindelmails, mistænkelige hjemmesider og falske konkurrencer. Den viden deler Forbrugerrådet Tænk på app’en.
Det er godt tegn, at folk bliver mere opmærksomme på truslerne fra it-kriminelle, mener Claus Elnegaard, der er medstifter af virksomheden Trustbox, som udvikler løsninger til at sikre følsom data for bl.a. private borgere, hospitaler og kommuner.
Men selvom han er positiv overfor app’en, der giver brugerne informationer og varslinger, de har brug for, påpeger han også, at app’en kan misbruges af it-kriminelle, der får adgang til samme informationer.
»Alle har adgang til app’en, så vi spiller med åbne kort. Eksempelvis når app’en giver besked om, at der er falske mails fra Nets i omløb, så giver man det til kende. Man fortæller it-kriminelle, at nu er der opmærksomhed på det, så nu kan I skifte bane,« siger Claus Elnegaard.
I stedet efterlyser han flere konkrete råd, som brugerne kan benytte sig af, både for at gardere sig mod angreb, og hvad man skal gøre, når angrebet er sket.
»Den giver ikke så konkrete råd til, hvad man skal gøre ved truslen. Der er rigtig meget i omløb, men kan folk skelne mellem disse trusler? Og når der står, at Nets er i gang med phishing, hvad betyder det så? Det er godt, at dem, der forstår det, kan gardere sig. Men hvad så med resten?« siger Claus Elnegaard.
App’en er blevet godt modtaget, men en undersøgelse fra Kaspersky Lab viser ligeledes, at danskerne har svært ved at tage truslen fra de it-kriminelle til sig. Hver anden dansker har ikke installeret et antivirusprogram.
»Undersøgelsen viser, at it-kriminelle har uhyggeligt gode kår i Danmark, fordi vi ikke forstår værdien af vores data i tide. Det er tankevækkende, at folk er mere indstillede på at betale for at få deres data returneret end på at beskytte sig selv. På den måde støtter almindelige mennesker en kriminel forretningsmodel i stedet for at udvikle et værn mod de kriminelle,« har Leif Jensen tidligere forklaret til Finans.